Etiketter

, , , , , , , ,

Idag sa vi godmorgon till Lucia & 3dje advent med sovmorgon, nymalet Lavazza Tierra kaffe och frukost med pepparkakor.

Lucia Frukost
För varje år som går lagar jag mer och mer mat till högtiderna själv, från grunden. Tidigare har det varit egenkokt och griljerad julskinka, inlagd sill som passar FODMAPS och hembakade lussebullar. Jag har fuskat med köpt pepparkaksdeg och en del annat. I år däremot har jag gått lös bland recepten i kokboken, inpirationen på Instagram och i mattidningar.

 

Resultatet? Glutenfria Lussebullar, pepparkaksdeg gjord från grunden, egengravad lax, syltade tomater, hemkokt skinka (inte än dock) och antagligen sill.

Gravad Lax med Gin
500gr färsk lax med skinn
1,5 tsk gin
½ dl hackad dill
1,5 msk strösocker
1,5 msk finkornigt salt
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk fänkålfrö

Försök hitta en jämntjock laxbit, dela i två delar och torka av köttet
Mortla vitpepparkorn och fäkålfrö
Blanda med socker och salt
Droppa Gin över köttsidan av laxbitarna
Strö ½ av socker/saltblandningen över laxbit 1
Strö all dill över laxbit 1 och lägg laxbit 2 ovanpå bit 1 med köttsidorna mot varandra
Strö resten av socker/saltblandningen över skinnet på laxbit 2
Lägg laxpaket i dubbla platspåsar i en skål
Låt stå i rumstemperatur en stund, ställ sedan i kylen ca 2 dygn
Vänd plastpåsen några gånger under 2 dygn
Sedan är laxen klar att äta, förutsatt att den varit fryst innan du gravade den

Om du som jag gravade laxen direkt, utan att frysa den några dygn först. Ska laxpaketet nu in i frysen minst 48 timmar, för att döda Listeriabakterierna som trivs i färsk lax. Listeria är främst farligt för äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar, så för att inte riskera något eller någon i familjen, rekommenderar jag att alla fryser sin lax innan den ska ätas. Det gäller självklart inte fisk som ska tillagas utan bara sådan som ska ätas rå eller gravad.