Etiketter

, , , , , , , ,

Imorgon är det torsdag och många tror jag äter pannkakor till middag. Vi är inte så trogna den traditionen utan äter pannkakor när lusten faller in. Den senaste tiden har det blivit vanliga tunna pannkakor med sylt, kvarg och färska bär. Det är gott, går ganska snabbt eftersom vi bara är 2 personer som ska äta och vi kan välja topping själva.

De godaste glutenfria pannkakorna görs av en våffel/pannkaksmix från Mix Well , det blir perfekta pannkakor varje gång, bara att blanda med vatten, vänta lite och sedan steka. Denna passar också utmärkt för frasiga våfflor, då blandas även mixen med smält laktosfritt smör.

Vi har skrivit en lista med maträtter och tillbehör som vi inte ätit på länge, så den betar vi nu av allt efter som. Bland annat stor oxrullader på listan, lika så ugnspannkaka och Mac´n´Cheese.

Receptet på ugnspannkakan tog jag inspiration till från Bloggen ”Bättre Maghälsa”, skriven av Sofia Antonsson, dietist med specialisering mot IBS och FODMAPs, som jag själv träffat under 3 års tid för hjälp med min IBS. Dock kommer jag justera receptet till nästa gång enligt nedan, för att få en ugnspannkaka mer i vår smak.

Ugnspannkaka med bacon   4-5 portioner
1 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
½ tsk salt
4 dl laktosfri lättmjölk
3 ägg
2 pkt bacon
1 ugnsform ca 25*35cm
tinade lingon och spenat till servering

Värm ugnen till 200grader
Blanda mjölk, bakpulver, fiberhusk och salt i en bunke
Vispa ner 2 dl mjölk, till en klumpfri smet
Vispa ner 1 ägg i taget och sedan resten av mjölken


Tärna bacon, enklast är att klippa den i bitar med en sax, stek nästan klara i stekpanna
Lägg på hushållspapper att rinna av lite
Använd det överblivna fettet från stekpannan att smörja ugnsformen med, enklast med en bit papper som du smetar ut fettet med
Vispa upp pannkaksmeten och häll i ugnsformen, sprit ut baconbitarna jämt i smeten


Grädda 20-30 min till pannkakan har stelnat och fått lite färg.

Ugnspannkaka med bacon

Ugnspannkaka med bacon

 

Servera med tinade lingon och babyspenat eller sylt om du föredrar det.