Etiketter

, , , , , , , , , , ,

Jag tycker om sagts tidigare mycket om matlagningsprogram på tv, jag följer slaviskt flera versioner av Master Chef, tittar gärna på matlagningen i Nyhetsmorgon och nu har vi börjat titta på The Mind of a Chef.

 

I första säsongen av denna serie får man följa David Chang, kock och ägare av Restaurang Momofuku i New York. Han reser runt i världen med fokus på Asien och Japan, lagar mat och träffar andra kända och framgångsrika kockar. I flera avsnitt har han ätit Ramen, en japansk buljongbaserad soppa med nudlar och diverse grönsaker och kött. Jag blir verkligen inspirerad av denna serie och har antecknat många sidor tips, trix och recept. Idag när vädret va lite grått, Johan kände sig hängig och jag var lite rastlös gjorde jag mitt första försök att laga Ramen och herregud så gott det smakade. Om jag får skryta lite.

Ramen med Kyckling

Ramen med Kyckling

Min Ramen är en version av den David Chang lagar i sin serie, men anpassad till FODMAPs såklart. Basen är kycklingbuljong och grönsaksbuljong, allt gjort från grunden, reducerat och serverad med risnudlar, pak choi och spenat. Har du en lördag eller söndag över, och känner för att prova något nytt, detta är receptet att laga.

Ramen med kyckling a la David Chang

Kycklingbuljong
1 hel kyckling
3 liter vatten
1 stjärnanis
1 tsk vitpepparkorn
1 msk flingsalt

Mät upp kryddorna och vatten i en stor kastrull
Stycka kycklingen i ca 6 bitar – 2 vingar, 2 ben/klubbor, ryggen och bröstfiléerna
Behåll skinnet och lägg ner allt ben, kött och skinn i kastrullen med vatten och kryddor
Koka upp och sänk sedan värmen så vattnet sjuder, låt koka ca 1 timme


Skumma av med jämna mellanrum, ta bort både det vita skummet (äggviteämnen från kycklingen) och det fett som samlas på ytan från skinnet.
Fettet kan du ta bort från buljongen och spara i en skål för att toppa din soppa med men det är frivilligt

Skummad Kycklingbuljong

Skummad Kycklingbuljong

När kycklingen kokat 1 timme, ta upp köttet och benen ur grytan, lägg på en tallrik för att svalna Kycklingbuljong

 

När kycklingen svalnat, plocka bort köttet från benen och lägg i en skål
Benen lägger du tillbaka i buljongen och sjuder ytterligare  2 timmar, gärna utan lock för att reducera smakerna i buljongen bäst

Kokt kyckling till Ramen

Kokt kyckling till Ramen

Jag valde att slänga skinnet, men det kan du koka med om du vill också
Kycklingköttet drar du isär med två gafflar

Grönsaksbuljong
1 liter vatten
1 stor morot
10cm purjolöksblast
1 cm färsk ingefära
1 citrongräs
1 lagerblad

Grönsaksbuljong enligt FODMAPs

Grönsaksbuljong enligt FODMAPs

Skala och dela moroten i stora bitar
Skala och dela ingefäran
Krossa citrongräset med baksidan av kniven
Mät upp vatten i en kastrull och lägg ner grönsakerna
Låt sjuda 2 timmar med lock
Ta sedan av locket och låt reducera ca 20 min,

Ramenbuljong
Sila bort grönsakerna och kycklingbenen från de olika buljongerna, häll tillbaka i sina respektive kastruller
Blanda din kycklingbuljong med grönsaksbuljongen
Smaka av för att få rätt balans, men 4 delar grönsaksbuljong mot 1 del kycklingbuljong är bra

Tillbehör till Ramen
Kycklingköttet
½ tsk sesamolja
3 tsk glutenfri soja
salt och nymald svartpeppar
salladslök
färsk spenat
pak choi
risnudlar
Norialger
Sirachasås eller extra finmald Sambal oelek (i flaska)

Blanda kycklingköttet med soja, sesamolja, salt och svartpeppar
Rör runt så all kyckling blir täkt, ta i ordentligt med kryddorna
Strimla salladslökens blast fint
Koka risnudlarna i buljongen tillsammans med delad pak choi
Lägg den smaksatta kycklingen i botten av en djup tallrik, tillsammans med färsk spenat, strimlade norialger och strimlad salladslök
Vira ihop nudlarna med en tång och lägg bredvid kycklingen i skålen, toppa med pak choi och häll över den rykande varma buljongen.
Låt varje gäst smaksätta sin egen ramen med sambal oelek, salt, nymald svartpeppar, extra soja och sesamolja efter eget tycke och smak
Asiatiska smaker till Ramen

Jag gillar min Ramen lite åt det saltare hållet och har i både soja och salt i min skål, lite chiliflakes ger en extra hetta i soppan och bryter fint mot sesamoljans nötighet.

Det här är en rätt som kräver tålamod, många provsmakningar och generösa skålar till servering. Men Hemgjord Ramen är klart värt allt jobb och duttande. Jag kommer laga detta många gånger och experimentera fram vår favorit.

Kycklingen kan varieras med fläsk, miso eller oxbuljong. Servera med halverade mjukkokta ägg, friterad tofu, fläsksida, pulled beef och de grönsaker du tycker bäst om.
Men vill du göra den enkla varianten, koka buljong, toppa med sambal oelek, salt, peppar och chiliflakes. Servera sedan med risnudlar och du har en riktigt god och värmande middag.