Etiketter

, , , , , , ,

Vill du laga roliga, speciella och lite mer avancerade efterrätter? Då rekommenderar jag dig att köpa Daniel Roos bok, ”Desserter med Stil”. Den innehåller alla möjliga och omöjliga desserter med bra beskrivet hur du går tillväga, varför inte bjuda din älskling på Kronprinsessans bröllopsdessert?
Förutom boken behöver du tid och tålamod, men det är värt all möda när du får mumsa i dig av din skapelse. Jag har provat delar av recept samt ett fullständigt, pappa har också bjudit på efterrätt ur denna.

Desserter med stil av Daniel Roos

Desserter med stil av Daniel Roos

När vi planerade vår efterrätt i helgen behövde vi en sås till kakan och glassen, valet föll på chokladsås. Jag googlade lite på affären och köpte vispgrädde och mörk choklad. Men hade egentligen inte något recept att följa utan tänkte improvisera lite. Men väl hemma i soffan såg jag boken och hittade ett snabbt recept som vi provade.

Denna chokladkräm är perfekt som fyllning i tårta, den går utmärkt att spritsa på tallriken om du vill servera lite finare, en djup och god chokladsmak utan att vara för söt. Perfekt i min mening. Vi gjorde den såklart laktosfri och den kan varieras med mjölkchoklad om du önskar det.

Chokladkräm – 4 portioner (halva receptet från boken)
80gr mörk choklad
½dl laktosfri grädde
½dl laktosfri mjölk
0,25 gelatinblad
1 äggula
1,5msk strösocker

Lägg gelatinbladet i kallt vatten, så det mjuknar
Koka upp grädde och mjölk i en kastrull, under omrörning så det inte bränner
Blanda äggulan och socker i en liten skål
Hacka chokladen och lägg i en bunke
När gräddmjölken kokar, rör ner äggulan och vispa ordentligt,
Ta kastrullen från värmen och lägg ner den mjuka gelatinet
Vispa ut den ordentligt
Sila gräddblandningen ner i bunken med choklad
Rör till chokladen smält
Täck med plastfolie och ställ i kylen att stelna, ska du spritsa chokladsåsen häll i spritspåsen och kyl denna

När du ska servera rör upp krämen lite och låt kreativiteten flöda eller fyll din tårta med denna underbara chokladsmet.