Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Vi har spenderat några dagar i sommarstugan utanför Värmdö tillsammans med mina svärföräldrar. Det har varit dagar av lugn och ro, god mat, blåbär, sällskapspel och en massa skratt.

Jag och min svärmor har spenderat flera timmar med rumporna i vädret och näsan i blåbärsriset, hela tomten var full av det blåa bären och vi har ätit dem till frukost, lunch och fika i form av glutenfri smulpaj. Riktigt gott och en stor burk följde med hem, denna ska jag smaska i min innan vi åker till Turkiet och solen på torsdag.

Höjdpunken var när Sveriges Radio genom Instagram frågade om jag ville bara med i Studio Ett och prata om årets blåbärsskörd och hur det ser ut i skogarna just nu. Klippet kan du lyssna på här: Blåbär 2015

Här kommer en liten bildbomb på allt det goda vi smaskat på

En lätt och snabb förrätt som kan röras ihop innan gästerna kommer och enkelt toppas med rom och gräslök när det är dags att äta. Servera gärna med en bit knäckebröd

Förrätt med räkor & pepparrot

Förrätt med räkor & pepparrot á la Svärmor

Hela tomten var full av blåbär och en hel del smultron, dessa plockade vi såklart och mumsade i oss.

Smultron

Egenplockade blåbär

Egenplockade blåbär

Av blåbären gjorde jag en gluten- och laktosfri smulpaj som serverades med Oatlys Havrebaserade vaniljsås till mig och Arlas Vaniljvisp till de andra. Kan inte smaka bättre.

Blåbärspaj

Blåbärspaj

Fodmapsfri smulpaj med havrevaniljsås

Fodmapsfri smulpaj med havrevaniljsås

Rekommenderar verkligen er att prova Oatlys vaniljsås om du äter en mjölkfri diet eller bara vill skära ner på mejeriprodukterna. Det smakade helt ok, kanske lite vattnigare än den vanliga vaniljsåsen men till pajen var den perfekt som substitut för glass som vi inte kan förvara i sommarstugan.

När vi är i sommarstugan är det enkel mat som gäller, den ska gå att transportera från stan, den ska hålla några dagar och passa alla i familjen som är med. Till lunch brukar vi äta yoghurt eller fil, kokta ägg och smörgåsar. Denna gång blev det hembakat boveteknäckebröd som jag tagit med hemifrån och egenplockade blåbär. Semesterns hittills bästa lunch enligt mig.

Sommarlunch med egenplockade bär

Sommarlunch med egenplockade bär

Vaniljyoghurt med smultron och blåbär

Vaniljyoghurt med smultron och blåbär

Mitt intresse för matlagning bottnat i många timmar tillsammans med pappa i köket som barn, min favoritsyssla och tid med pappa var i mataffären. Kanske därför jag har en förkärlek till mataffärerna. När vi var hos pappa på middag senast fick jag med mig en påse Kinabark hem. Denna används för att göra egen Tonic att blanda Gin och Tonic med. Så förra veckan när vi var hemma och fixade med sovrummet utan bil, gjorde jag iordning min egna tonic. Den skulle stå 72timmar i kylen och blev lägligt klar att ta med till skärgården. Så jag bjöd svärföräldrarna på en gin och tonic i sommarsolen innan middagen.

Gin&Tonic

Gin&Tonic

Som sagt det är enkel mat som gäller och det mesta tillagas på gasolgrillen. Eftersom vi var ensamma med min sambos föräldrar bestämde vi att de skulle ansvara för en middag och vi tog med en middag. Vårt bidrag var kyckling med grillade grönsaker och bea. Enkelt, gott och väldigt mycket sommar. Kycklingen kryddades med salt och svartpeppar, grönsakerna och sötpotatisen penslades med lite olivolja och saltades innan de grillades.

Grillad kyckling

Grillad kyckling

Grilld paprika, aubergine & sötpotatis

Grilld paprika, aubergine & sötpotatis

Vi bjöds på grillad lax i foliepaket med paprika, citron, dill och gräslök serverat med kokt potatis, en gräddfilsås och fetaostsallad. Lätt, somrigt och väldigt gott. Tyvärr fick vi sitta inne och äta så regnet beslutade sig för att störta ner mitt i middagen. Men så är det i Sverige och vi kan grilla ändå.

Grillad lax & kokt potatis

Grillad lax & kokt potatis

Grillning i regnet

Grillning i regnet

Frukosten är det enda vi behåller och äter samma som hemma, mackor med varsin stor kopp kaffe.

Frukost för 2 i regnet

Frukost för 2 i regnet

Vad äter ni på semestern och i sommarstugan? Tipsa gärna på bra maträtter som funkar att laga utan alla finesser och specialgrejer vi har hemma.