Etiketter

, , , , , , ,

Jag har sagt det förr men säger det igen, Potatis är världens bästa knöl. God, mångsidig, nyttig och mättande. När jag var yngre och bodde hemma var bakad potatis en vanligt förekommande middag, framförallt på fredagarna tillsammans med hemgjord skagenröra eller som tillbehör till en grillad köttbit.

Bakad potatis blev veckans andra klassiker på middagsmenyn. Jag tog en välförtjänt flexledig eftermiddag från jobbet i torsdags, började med att möta mitt bästa moraliska stöd för att göra min första tatuering. Sedan tog jag mig till Urban Deli på Nytorget för en god lunch med mig själv, innan jag hade tid hos bästa frisören Lina på House of Egoista. Jag hade en riktigt bra eftermiddag och är riktigt nöjd med både frisyren, tatueringen, lunchen och min shopping.

Urban Deli Nytorget - Kokt krabba

Urban Deli Nytorget – Kokt krabba

Söder är lite av Stockholms mecka för den som tycker om ekologiskt, är allergiker eller tycker om lite mindre och specialiserade matbutiker. Jag besökte dels Gryningen, där jag köpte sötpotatischips och popcorn. På Urban Deli åt jag en god kokt krabba och glutenfritt bröd till lunch, sedan köpte jag gigantiska bakpotatisar och färdiggjord Asiatisk Grissida. Jag hade egentligen inte tänkt köpa något mer än potatis, men denna färdiglagade middag är den första som passar en fodmapskost som jag hittat på affärerna. Så jag måste ju såklart testa. Återkommer med en recension när vi testat.

Fodmaps på södermalm

Fodmaps på södermalm

Bakad och gratinerad potatis – 1 portion
1 bakpotatis
2 msk riven lagrad ost
0,5 tsk Bregott el laktosfritt smör
salt
nymald svartpeppar
tillbehör tex rökt kalkon, paprika, tomat, spenat, eller valfri röra

Värm ugnen till 225grader
Nagga potatisen runt om med en gaffel

Bakad potatisredo för ugnen

Bakad potatisredo för ugnen

Baka potatisen ca 1 timme mitt i ugnen, större potatis tar längre tid
Vänd potatisen några gånger under tillagningen
Ta ut potatisen, dela på hälften

Bakad potatis

Bakad potatis

Bred på lite bregott
Riv över osten, toppa med nymald svartpeppar + ev chiliflakes
Gratinera på 225grader grill ca 5 min, osten ska smälta och få lite färg
Servera direkt, men akta tungan för det är varmt

Bakad potatis med ost klakon och paprika

Bakad potatis med ost klakon och paprika

Jag struntade denna gång i att gratinera potatisen med den rivna osten, magen kurrade så jag rev ost över den varma potatisen och serverade direkt. Denna gång åt jag strimlad rökt kalkon och gul paprika till. Men rekommenderar en klick laktosfri gräddfil eller hemgjord tomatsalsa.