Etiketter

, , , , , ,

Vi fortsätter vår söndagstradition med lamm till middag. Det är riktigt mysigt att lägga lite extra tid och omsorg på söndagsmiddagen, njuta till en bra film med levande ljus och känna att vi utnyttjar helgen till fullo.

Ikväll serverades helstekt lammstek med butternutpumpa och morot i balsamvinäger. Idéen till kvällens version av rostad pumpa fick jag på Pintrest igår, jag jagar egentligen inspiration till bröllopet men kan inte låta bli att lägga till och söka efter recept och matlagningstips.

Lamm med butternut

Lamm med butternut

Vi spenderade eftermiddagen hos farmor och farfar, drack kaffe, kalasade på skumraketer och pratade om allt mellan himmel och jord. Med oss hem fick vi hemgjord äppelgelé, hemodlade chilis och farmors egenodlade och inlagda tomater.

Farmors inlagda tomater

Farmors inlagda tomater

Helstekt Lamm  – 4 portioner
1 lammstek utan ben
salt, peppar
laktosfritt smör

Helstekt lamm

Helstekt lamm

Värm ugnen till 175grader varmluft
Klappa in salt och peppar runt steken
Bryn runt om i grillpanna i laktosfritt smör
Lägg Lammsteken i en ugnsform, stick en stektermometer i den tjockaste delen
Laga klart Lammsteken i ugnen, innertemperaturen ska bli 60 grader, för en rosa stek
Ta ut steken och låt vila minst 10min innan du skivar den,
Större stek behöver vila längre

Balsamvinägerrostade rotsaker – 4 portioner
1 butternutpumpa
1 stor morot
1 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk torkad rosmarin
salt, peppar

Balsamvinäger och rosmarin marinad

Balsamvinäger och rosmarin marinad

Skala och tärna pumpan och moroten
Blanda olivolja, balsamvinäger, svartpeppar och rosmarin i en bunke
Vänd runt pumpan och moroten i oljan
Lägg på en plåt och salta
Rosta tillsammans med lammet ca sista 15 min

Balsamvinäger och rosmarinrostad butternut

Balsamvinäger och rosmarinrostad butternut

När du tagit ut lammsteken, hög temperaturen och låt rotsakerna rosta till de är klara
Jag tycker om när pumpan får lite färg, är frasig på utsidan och mjuk inuti.
Servera direkt tillsammans med skivor av lammsteken, inlagda tomater och äppelgelé (om du kan äta det)

En riktigt god söndagsmiddag, det tar lite tid att tillaga helstekt lamm men det är verkligen värt det. Vi fick varsin ordentlig middagsportion samt varsin matlåda till veckan.