Etiketter

, , , , , ,

Jag har verkligen haft en helt underbar helg. Den inleddes med julbord tillsammans med jobbet på Långbro Värdshus, lördagen spenderades hemma i myskläderna och förberedelser inför adventsbaket. Första advent blev en riktigt hemmadag den med, vi fick fikafrämmande på förmiddagen och röjde med Edith, 2år, mumsade hembakade lussebullar och pratade strunt. Jag tränade för första gången på ca 1 månad, kroppen har känt seg och trött så jag har vilat och fokuserat på promenader.

Första adventsfika

I eftermiddags var det dags för vårt årliga pepparkakshusbak, jag stod för degen och johan ritade vårt ”hus” och limmade ihop det. Resultatet får ni i nästa inlägg.

Helgen rundades av med middag uppkrupna i soffan, en härlig fiskgryta full av godsaker. Nyttigt, värmande och lagom mättande efter alla bullar och kakor.

Fiskgryta med gurkmeja

Fiskgryta med gurkmeja

Fiskgryta med räkor – 2 portioner
2 tsk chili/vitlöksolja
3 medelstora potatisar
2 morötter
1 bit rotselleri
5 cm purjolöksblast
1 pkt Alpro kokosgrädde
3 dl vatten
1 msk kycklingfond
salt, vitpeppar, 1 msk gurkmeja
½ tsk sambal oelek
1 laxfilé
1 torskrygg filé
10 stora räkor
1 stor tomat
Persilja blad och stjälk
limeklyftor

Fiskgryta med rotsaker

Fiskgryta med rotsaker

Skala och tärna rotsakerna, strimla purjolöken
Hetta upp olivolja i en kastrull, fräs rotsakerna och purjolöken
Häll på vatten, kokosgrädde och fond
Krydda med salt, vitpeppar, gurkmeja och sambal,
Koka upp och smaka av, justera ev
Låt småkoka till rotsakerna är mjuka
Tärna fisken och rensa räkorna
Lägg ner fisktärningarna och persiljestjälkarna i grytan
Låt koka försiktigt ca 5 min
Tärna en tomat och lägg ner i grytan tillsammans med räkorna

Fiskgryta med gurkmeja (9)
Rör om försiktigt och låt allt bli varmt
Servera grytan direkt med grovt hackad persilja, pressad lime och lite extra salt.

Jag tycker alltid att fiskgrytor kräver en hel del salt för att smaka bra, som om fisken suger åt sig all sälta. Men var lite försiktig och låt ditt middagssällskap salta det sista själv med flingsalt vid bordet. Både trevligt och så är alla olika känsliga mot saltsmaken.

Det här blev verkligen en spontan ”ta vad vi har hemma”- gryta som lyckades träffa rätt. Den passar både till vardags när du behöver laga något snabbt, men även till helgen. Testa att ha lite vitt vin i grytan eller lyxa till det med saffran.

Anpassad till Fodmaps utan gluten, laktos eller mjölkprodukter. Skynda att testa!