Etiketter

, , , , , , , ,

Nu är det höst och dags för värmande och mysig mat, hos oss betyder det långkok, grytor och soppor. Jag började denna gråa vecka i oktober med att jobba hemma. Det var verkligen härligt att inte behöva gå ut i blåsten och slippa söndagsångesten. Mjukstart så här veckan efter bokslut.

Jag passade på att testa nya hemmaträningsövningar med inspiration från Nyhetsmorgon, det blev mer pulshöjande övningar och funktionell styrka. Det är 1 månad till semester och smekmånad, så nu ska jag göra om träningen fram till dess. Bara för att få lite ny inspiration och utmana kroppen lite, för nu klarar den det.

Majstortilla med mexikansk kalops

Majstortilla med mexikansk kalops

Att jobba hemma är det perfekta tillfället för vardagslyx med långkok till middag. Det skulle blivit Skånsk kalops av ryggbiff och morötter men det visade sig att vi inte hade så många morötter som jag trodde. Snabbt ändrade jag planen och improviserade fram en Mexikansk Kalops, en ta vad jag har hemma gryta.

Mexikansk Kalops– 4 port.
900gr ryggbiff i bit
1 msk laktosfritt smör
Salt, peppar och paprikapulver
1,5 dl rödvin
1 liter vatten
3 msk oxfond (touch of taste är fodmaps ok)
3 lagerblad
3 msk balsamvinäger
1 limechili eller vanlig chili
4 stjälkar salladslök (det gröna) /ramslök
mald kanel, spiskummin, rökt paprikapulver
3 msk maizena redning

Skär köttet i bitar, krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver
Bryn köttet i omgångar i smöret i het panna, lägg över i en kastrull
Deglasera pannan med lite vin som du häller i kastrullen, vispa i stekpannan för att få med alla smakerna
Häll ner resten av vinet, vatten, fond och lagerblad i kastrullen
Koka upp och låt puttra under lock ca 1 timme
Smaka av med ev mer fond, balsamvinäger och lägg ner chilifrukten och salladslök
Låt gryta puttra på låg värme ca 4-5 timmar
Plocka upp köttet med en hålslev
Plocka bort lagerbladen
Koka upp fonden och red med maizena, smaka av med kanel, spiskummin och rök paprika
Lägg tillbaka köttet och morötterna i grytan, koka utan lock till lagom såsighet
Servera med hemgjorda majstortilla, sallad och laktosfri kvarg

Köttet kan också ätas med rostad sötpotatis, som hamburgare eller med nachos.