Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Igår stod julfirande med pappa och familjen på schemat och som tradition är vi ansvariga för efterrätten. Sist vi tog med oss detta tog den slut, så denna gång va riktlinjerna ”ta i ordentligt” vilket vi självklart gjorde – dubbel sats saffransmunkar med seg chokladsås, hemmagjorda blåbärstryfflar, rockyroad och lakritspopcorn.

Seg chokladsås (stor sats)

400gr mörk choklad
2 dl laktosfri mjölk
2 dl laktosfri vispgrädde
1 dl farinsocker
1 dl mörk sirap
1 msk laktosfritt smör

Seg chokladsås

Seg chokladsås

Koka upp mjölk, vispgrädde, sirap och farinsocker i en kastrull
Bryt sönder chokladen och lägg i en skål, förslagsvis den du ska servera i
När mjölkblandningen kokat samman, låt den svalna lite
Häll den över chokladen och rör medan chokladen smälter
När såsen tjocknat och all choklad smält, tillsätt en liten klick smör för att få en glansig sås
Servera till hemgjorda munkar eller vaniljglass
Godast är såsen efter någon timme, då den segnat ihop ordentligt och är riktigt krämig.

Saffransmunkar med seg chokladsås

Saffransmunkar med seg chokladsås

Detta är en väldigt söt chokladsås, jag kan tänka mig att minska mängden farinsocker och sirap nästa gång för att få en mer bitter chokladsmak på såsen. Lite flingsalt i kan också vara en bra idé för att förhöja chokladsmaken och bryta av det söta.